You are currently viewing Nacrt strategije zaštite na radu

Nacrt strategije zaštite na radu

U okviru podrške socijalnom dijalogu kroz aktivnosti projekta „EU za civilno društvo“ , Savez sindikata Republike Srpske na okruglom stolu održanom u Trebinju predstavio je  „Nacrt strategije zaštite na radu za period do 2024 – e godine “. Ovo je prvi ovakav dokument u Republici Srpskoj koji se sveobuhvatno bavi zaštitom zdravlja radnika, istakla je Vladislava Tadić, načelnica Odjeljenja zaštite na radu Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

“To je sveobuhvatan dokument koji se bavi isključivo zaštitom zdravlja radnika, odnosno zaposlenih kod poslodovaca sa ciljem da se unaprijedi zaštita i zdravlje, a da se smanje povrede na radu bilo da je riječ o lakšim, težim ili smrtnim povredama” – rekla je Tadićeva novinarima.

Ona je podsjetila da u okviru resornog ministarstva postoji tročlana komisija za rad na terenu, koja utvrđuje ispunjenost uslova kod poslodavaca iz oblasti zaštite zdravlja na radu, odnosno kakvo je stanje iz ove oblasti. Komisija djeluje preventivno i edukativno, a ne kao inspekcijsko tijelo, već se ka poslodavcima ide sa ukazivanjem da unaprijede svoje poslovanje kroz zaštitu na radu kako bi zaštitili zdravlje radnika.

Među zahtjevima Saveza sindikata Republike Srpske prilikom donošenja ove strategije nalazi se i kontinuirano osposobljavanje inženjera zaštite zdravlja na radu i obnavljanje njihove licence, napomenuo je predstavnik radne grupe za izradu strategije ispred Sindikata Nikola Šobat.

Prema njegovim riječima, neki od zahtjeva su bili i uvođenje u nastavne jedinice u školama pojma zaštite na radu, kao i da se pokuša riješiti problem profesionalnih bolesti kroz određene institute.

„Ukazali smo da javni registar povreda na radu treba da bude tačan, jasan i dostupan svim socijalnim partnerima što do sada nije bio slučaj, pogotovo kada imamo lakše povrede na radu“ izjavio je Šobat, koji je i predsjednik Sindikata medija i grafičara i Udruženja inžinjera zaštite zdravlja na radu.

Generalni sekretar Saveza sindikata Republike Srpske Goran Stanković rekao je novinarima da je ovo dokument na kome je tri godine intenzivno radio Savez sindikata Republike Srpske.

„ Želimo da kroz ovaj dokument na bolji i kvalitetniji način uredimo ovu oblast. Radili smo ga zajedno sa Ministarstvom rada i Unijom udruženja poslodavaca. Poslije ovoga slijedi da se izmijene zakonski propisi, a da sve ovo što smo donijeli sprovedemo u praksi“ – zaključio  je Stanković.

Tehničku podršku organizaciji okruglog stola povodom predstavljanja  nacrta strategije zaštite na radu obezbjedio je projekat „EU za civilno društvo“ koji se finansira sredstvima Evropske unije.

Leave a Reply