Konsultativni sastanak Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske i Vlade Republike Srpske

„Predstavnici Vlade Republike Srpske i najvećih privatnih preduzeća trebinjske i sarajevsko-romanijske regije, tokom konsultativnog sastanka održanog na Jahorini, razmjenili su mišljenja na koji način održati poslovanje u otežanim uslovima izazvanih korona virusom i dogovorili dalje mjere podrške“

Konsultativni sastanak o tome kako održati poslovanje u otežanim uslovima izazvanim virusom COVID19 okupio je predstavnike najvećih preduzeća trebinjske i sarajevsko-romanijske regije i predstavnike Vlade Republike Srpske. Cilj ovog konsultativnog sastanka, koji je organizovan u okviru projekta EU4 Civil Society na inicijativu Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske, jeste da se unaprijedi socijalni dijalog udruženja poslodavaca i vlasti te da se prepoznaju problemi poslovanja u uslovima pandemije i definišu potencijalne mjere.

„Mislim da je svima jasno koliko su ogromne posljedice epidemije virusa korona i zato je veoma važno da održimo dijalog između različitih faktora u društvu, prije svega između Vlade Republike Srpske i čitave poslovne zajednice, sa kojima svi zajedno treba da budemo usmjereni da sačuvamo našu ekonomiju i svako radno mjesto“ – istakao je Milorad Dodik, srpski član predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Predstavnici Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske iznjeli su potencijalne mjere za stabilizaciju poslovanja i privrednog sistema. Formiranjem kriznog fond za pomoć poslodavcima, kreirale bi se mjere za njegovo punjenje kao i definisao mandat kada i u kojoj situaciji će se iskoristiti. U uslovima potencijalnog rasta neformalne ekonomije neophodno je nastaviti sa značajnim poreskim rasterećenjem, tj. sa smanjenjem zbirne stope doprinosa i smanjenjem parafiskalnih opterećenja, kao i pojačanim inspekcijskim nadzorom kada je riječ o svim oblicima neformalnog rada.

„Ovo je još jedan nastavak dijaloga i nadamo se da ćemo kroz razmjenu iskustava pomoći da privreda što bolje prebrodi krizu koja već traje više mjeseci. S obzirom na izražen problem likvidosti kompanija sa izvjesnim efektima na realizaciju postojeće stope nezaposlenosti i održivost sistema socijalne zaštite, potrebno je nastaviti realizaciju postojećih programa podrške rastu plata i povećanja broja zaposlenih u realnom sektoru – istakao je Sasa Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Udruženja dodaju da zbog dodatnog pritiska na rast cijena uzrokovanog pojavom virusa korona, putem povoljnih kredita treba obezbijediti likvidnost i tehnološki razvoj, odnosno konkurentnost domaćih kompanija, te da je, s obzirom na negativne efekte na poslovanje pojedinih sektora, potrebno razmotriti privremene mjere fiskalnog rasterećenja za najugroženije sektore, s ciljem smanjenja broja otpuštenih radnika. (skraćenje radnog vremena, smanjenje doprinosa i drugo).

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković istakao je da je Vlada Republike Srpske bila i biće partner poslovnoj zajednici. Zahvaljujući isplati najniže plate onima koji nisu poslovali i nizu drugih mjera, Srpska danas broji najmanje otkaza zbog virusa korona.

„Vrata Vlade biće otvorena svih 24 časa za naše ljude koji očekuju pomoć od institucija Republike Srpske. Sagledaćemo svako privredno preduzeće pojedinačno, svakog privrednika, da vidimo kome u datom momentu treba pomoć i šta treba uraditi „– dodao je Višković.

Konsultativnom sastanku prisustvovali su i ministrica finansija Zora Vidović, ministar privrede i preduzetništva Vjekoslav Petričević, ministar za naučno-tehnološki razvoj i visoko obrazovanje Srđan Rajčević, kao i predstavnici lokalnih zajednica i privrednici iz ovog dijela Republike Srpske i mnogobrojni mediji.